torsdag 28. april 2016

Færøyene.

 


Færøyene – naturperle i AtlanterhavetFærøyene er en øygruppe som ligger nord for Skottland og omtrent 600 km vest for Bergen. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark.
Nordmenn var det første nordiske folket som bosatte seg på Færøyene rundt det 9. århundre. Ifølge en færøysk legende var en gruppe nordmenn på vei til Island, men på grunn av at de ble sjøsyke, stoppet ferden på Færøyene. Disse menneskene endte med å bosette seg i øyriket.

I dag trenger du heldigvis ikke å bekymre deg for å bli sjøsyk når du skal reise til Færøyene. Nå kan man reise til Færøyene med store, behagelige Airbus-fly. Det går fire direktefly i uken fra Bergen til Færøyene. Bare én time etter flyavgang kan du gå ut i den friske færøyske luften.

 

Hovedstaden ligger 47 km fra Vagar flyplass og det tar ca 40 minutter å kjøre langs den billedskjønne ruten over fjellene til Torshavn by.

 
 

Torshavn omtales som verdens minste hovedstad og har ca 18000 innbyggere. Her kan man spasere langs smale gater i Gamle byen, spise lokalmat i utallige fantastiske restauranter og kafeer og shoppe i mange spennende butikker.

 

Man kan bo på forskjellige hoteller og leiligheter i byen, men jeg vil varmt anbefale hotel Føroyar.


 
 

Det er et 4-stjerners hotel som ligger på en høyde over byen og gir deg fantastisk utsikt mot havet. Hotellets restaurant Koks er omtalt som en “nord-atlantisk perle” av White Guide Nordic 2014, der den er rangert som nr. 32 i Norden. På Koks serverer kokkene ny nordisk mat.
 
 
 

Et annet bra alternativ er Hotel Hafnia - et 4-stjerners hotel som ligger i hjertet av Torshavn.

 
 
Spis middag på Fish House Barbara, som også er med i White Guide Nordic.

 
Har du lyst å kjøpe noe ekte Færøysk, gå på den hyggelige gamle fabrikken Østrøm og hos Guðrun & Guðrun -designerduoen som står bak Sarah Lunds kjente ullgenser i TV-serien Forbrytelsen.

 
Om sommeren er det alltid en konsert ett eller annet sted på Færøyane. Scenen kan være i en kirke, i det imponerende kulturhuset Nordens Hus eller på et lite avsidesliggende sted på den minste øya. En stor opplevelse er også den berømte begivenheten Concerto Grotto.


Du trenger heller ikke oppsøke konsertscener for å høre live musikk. I sommer holder platebutikken Tutl gratis livekonserter hver tirsdag, onsdag og fredag kl 16 utenfor butikken sin midt i gågaten i Torshavn.
 
 
Når du får nok av Torshavn kan du dra ut av byen og oppleve uspolerte og uberørte naturen.  Ta en utflukt til den sjarmerende, lille bygden Bøur der du kan spise frokost i et lokalt pakkhus.
 
 
Kjører du videre gjennom en smal tunnel kommer du til bygden Gásadalur som i tillegg til en interessant historie har et 25 meter høyt vannfall.

 
Enda en spennende landsby som byr på mye historie er Sandavágur
Besøk kirken og se på den berømte runesteinen.
 Har man lyst på mer spenning og adrenalin i blodet så byr Færøyane på mange aktiviteter som rappellering, tur med RIB-båt, vandring, dykking og besøk i grotter.

 
Her finnes noe å gjøre for alle og enhver!

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar